Belasting op huisvuil wordt verlaagd

Je hebt ongeveer < 1 minuut nodig om deze tekst te lezen.

Begin dit jaar werd al aangekondigd dat de belasting op huisvuil goedkoper zou worden in Moerbeke vanaf 2014. Begin 2013 werd de ledigingskost voor restafval afgeschaft, wat toen een minderuitgave voor de Moerbekenaren van ongeveer 13.000 EUR betekende.

Het betrof toen een tijdelijke maatregel als overgang naar een daling van de kost per kilogram voor restafval. De ledigingskost van 0,12 EUR wordt vanaf 1 januari 2014 opnieuw ingevoerd, maar de kost per kilogram daalt met 33 % van 0,30 EUR naar 0,20 EUR. Ook de ledigingskost voor GFT-afval wordt afgeschaft.Dit is het voorstel dat de Moerbeekse meerderheid aan de gemeenteraad zal voorstellen in december. “Voor de bevolking is dit een verdere vermindering van de huisvuilkost met meer dan 50.000 EUR per jaar bovenop de 13.000 EUR die begin dit jaar al werd goedgekeurd, of 300.000 EUR over de volledige duur van ons meerjarenplan”, aldus burgemeester De Caluwé (Open Vld).

De aanpassing komt er na overleg binnen de afvalintercommunale IDM, waarbij men tot uniforme tarieven binnen het volledige werkingsgebied wou komen. De doelstelling van die uniforme tarieven was om de inning van deze belastingen dan op termijn aan IDM te kunnen overlaten. Uiteindelijk besliste de gemeente Lochristi om onder andere de algemene milieubelasting op 50 EUR te houden ipv 55 EUR, waardoor het overdragen van deze administratie aan IDM nu wellicht niet mogelijk is aangezien niet alle tarieven dezelfde zijn. Dit is jammer, want het had een administratieve vereenvoudiging en dus een besparing geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.