Gemeente voert strijd tegen zwerfvuil op

Je hebt ongeveer < 1 minuut nodig om deze tekst te lezen.

Op voorstel van Open Vld wordt vandaag op de gemeenteraad een belasting op sluikstort gestemd. 

“IDM, de intercommunale voor afvalverwerking, heeft heel wat acties tegen zwerfvuil”, licht schepen Thierry Walbrecht toe. “Er zijn niet alleen de sensibiliseringscampagnes, ook vinden burgers steeds beter de weg naar het meldpunt voor sluikstort. En het proefproject met de ondergrondse glasbollen blijkt ook te werken tegen zwerfvuil.”

Open Vld vindt zwerfvuil een maatschappelijk probleem dat moet worden aangepakt. “De propere pioniers leveren fantastisch werk en blijven gemotiveerd om zich vrijwillig in te zetten. Maar het respect dat sommigen daarvoor opbrengen, is soms ver te zoeken. We blijven daarom zowel bij politie als IDM pleiten om bijvoorbeeld mobiele camera’s in te zetten”, aldus burgemeester Robby De Caluwé. “Maar ook sanctioneren blijft belangrijk. Er worden effectief sluikstorters geïdentificeerd, en momenteel moeten die de kosten voor het opruimen betalen en riskeren zij een gasboete. Daar willen we nu ook een belasting op sluikstort aan toevoegen.”

De kosten voor iemand die sluikstort, zullen zo al snel tot minstens 500 EUR oplopen. “We hopen alvast dat dit een voldoende afschrikeffect heeft om zwerfvuil en sluikstorten te verminderen”, besluit Walbrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.