Moerbeke kiest voor dimbare openbare verlichting

Je hebt ongeveer 2 minuten nodig om deze tekst te lezen.

In verschillende straten van Moerbeke zijn werken uitgevoerd of gepland om het elektriciteitsdistributienetwerk te vernieuwen en ondergronds te brengen. Het gemeentebestuur heeft beslist om tegelijk de openbare verlichting te vernieuwen. In overleg met Eandis, dat zowel de gas- en elektriciteitsnetten als de straatverlichting aanlegt en onderhoudt voor rekening van distributienetbeheerder Imewo, heeft Moerbeke gekozen voor dimbare openbare verlichting.

Bij het ‘dimmen’ van openbare verlichting wordt de verlichtingssterkte tijdelijk verminderd waar mogelijk. Zo verbruikt ze veel minder energie, kan ze lichtvervuiling beperken en draagt ze bij tot een lagere CO2-uitstoot. Dimmen kan uiteraard enkel als de veiligheid van de gebruikers (automobilisten, fietsers, voetgangers) niet in het gedrang komt. Ook de sfeer en uitstraling van Moerbeke (bijvoorbeeld rond gebouwen, monumenten, pleinen en plantsoenen) mogen er niet onder lijden.

Forse energiebesparing zonder comfortverlies

Een doorslaggevend argument voor dimming is de energiebesparing die ze kan helpen realiseren. Een voorbeeld: bij een natriumhogedruklamp (NaHP) van 150 watt komt een vermindering van het lichtniveau met 50 % overeen met 30 % minder energieverbruik. Wanneer zo’n installatie de helft van de nacht wordt gedimd, kan een besparing van nagenoeg 15 % op het totale energieverbruik worden gerealiseerd.

Bij dimming gebeurt de verlaging van het lichtniveau zeer geleidelijk. Er vindt dus geen bruuske verandering plaats, zoals bij het doven van de verlichting gedurende een deel van de nacht. Hierdoor is het visuele effect van de vermindering van de openbare verlichting op de gebruikers minimaal.

Wilt u graag meer weten over dimbare openbare verlichting? Dan raden wij aan om eens een kijkje te nemen op de website www.synergrid.be. Daar vindt u onder de rubriek ‘Publicaties’ de brochure ‘Dim- en telebeheersystemen voor openbare verlichting’. Dat is een gemeenschappelijk publicatie van alle Belgische distributienetbeheerders.

Waar zal er worden gedimd in Moerbeke?

In de volgende straten staat er reeds dimbare verlichting opgesteld:

  • Hospicestraat tussen de Moerhofstraat en de Dennenlaan
  • Damstraat tussen de Eksaardedam en de Lindenplaats
  • Korte Damstraat
  • Opperstraat ter hoogte van de vroegere suikerfabriek.
  • Hanestraat
  • Kruisstraat ten zuiden van de E34

In deze straten wordt binnenkort dimbare verlichting opgesteld:

  • Eikenstraat
  • Terweststraat van de Opperstraat tot de Terwestvaart
  • Hoveniershof
  • In de nieuwe verkaveling langsheen de Hospicestraat ter hoogte van de sporthal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.