Open Vld zet masterplanvisie in ruimtelijke ordening verder

Je hebt ongeveer 2 minuten nodig om deze tekst te lezen.

Open Vld Moerbeke heeft tijdens de huidige legislatuur heel wat ingrepen genomen op vlak van ruimtelijke ordening en wil daarmee de volgende legislatuur verder gaan. “Wanneer we ergens een ingreep doen, bekijken we ook de omgeving en ontwikkelen we een masterplanvisie. We leggen een pleintje dus niet zomaar opnieuw aan, maar bekijken ook opportuniteiten op lange termijn, die misschien vandaag nog niet haalbaar zijn”, doet lijsttrekker Robby De Caluwé de visie uit de doeken.

De gemeente Moerbeke is één van de meest groene gemeenten in Vlaanderen, met meer dan 90% van de oppervlakte die nog niet bebouwd is. “Dat is één van de troeven van onze gemeente die we nog meer willen uitspelen en ook nog meer aandacht willen geven in ons ruimtelijk beleid. Mensen wonen graag in een groene omgeving en dat moeten wij hen bieden door de ruimte slim in te richten.” Ook de verkavelingsvoorschriften moeten worden aangepast. Hier stelt de partij voor om nog meer aandacht te hebben voor bijvoorbeeld speelruimte. Ook de aansluiting van nieuwe straten met bestaande straten moeten mee in de vergunning worden opgenomen. “Wanneer er een inbreiding komt, stellen we nu vaak vast dat bijvoorbeeld fietsers niet op het bestaande fietspad kunnen omdat er een te hoge borduur is of er een haag ik de weg staat. Hoewel dit kleine ingrepen zijn om op te lossen, willen we deze toch al bekijken in de fase van de vergunning en de verkavelaar deze ingrepen laten uitvoeren.”

In de plannen voor de ontwikkeling van de vroegere suikersite was al heel veel aandacht voor groen. “En net zoals we bij de aanleg van de speelplaats in de nieuwe Vlinderdreef of de assistentiewoningen hebben gezorgd voor een aangename omgeving, willen we dit ook naar onze andere pleintjes doortrekken. Eén van de argumenten waarom we ervoor hebben gekozen om de sportterreinen definitief in ons dorpscentrum te verankeren, is net ook het behoud van deze groene long.”

Maar de partij wil nog verder gaan op vlak van ruimtelijke ordening. “We hebben een prachtige gemeente, maar je moet het weten. Wie toevallig door Moerbeke rijdt via de E34 richting Lokeren, heeft niet het gevoel dat hij hier in het weekend met vrouw en kinderen wil terugkomen. Daar willen we verandering in brengen door de toegangswegen aantrekkelijker te maken en het dorpscentrum een nieuw gezicht te geven. Dit is iets wat niet van vandaag op morgen kan worden gerealiseerd, maar daar waar opportuniteiten zich aanbieden om aan deze toekomstvisie te werken, zullen we ook de nodige stappen zetten. De volgende generatie Moerbekenaren zal er ons dankbaar voor zijn.”

De partij wil ook bij heraanleg van pleintjes en straten de horeca niet vergeten. “Op het nieuwe pleintje op Koewacht zijn alle faciliteiten aanwezig om de plaatselijke horeca toe te laten een terrasruimte in te richten.” Iets waarvoor Moerbeke trouwens geen terrasbelasting aanrekent aan haar plaatselijke horecazaken. “We willen bekijken waar we op korte of langere termijn bijkomende terrasruimte kunnen creëren.”

De Caluwé geeft nog mee dat de verschillende deelgebieden binnen en buiten het centrum op termijn met elkaar moeten worden verbonden via trage verbindingen. “Trage wegen en fietsdoorsteken moeten ervoor zorgen dat men zich snel kan verplaatsen op een duurzame manier. In aanvulling op de fietssnelwegen moeten deze trage verbindingen ook kunnen worden uitgespeeld als toeristische troef.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.