950.000 euro subsidies voor nieuwe sportsite

Je hebt ongeveer 2 minuten nodig om deze tekst te lezen.

De gemeente Moerbeke ontvangt €950.000 subsidies voor de ontwikkeling van de nieuwe sportsite. Koen Mertens, gemeenteraadslid voor Open Vld, heeft in samenwerking met Farys deze aanvraag tot subsidies voorbereid, en haalt na de subsidies voor de nieuwe gemeentelijke basisschool, nu opnieuw het optimale binnen voor onze gemeente. De dossiers werden beoordeeld op basis van 5 criteria. De nieuwe sportsite behaalde een score van maar liefst 76%.

Vlaams minister van sport Philippe Muyters heeft in totaal voor 22.640.732 euro subsidies toegekend aan 47 bovenlokale sportinfrastructuurprojecten verspreid over heel Vlaanderen. Het gaat zowel om nieuwbouwprojecten als om renovaties. De rangschikking en selectie van de sportinfrastructuurprojecten gebeurde op basis van 5 criteria: behoefte, bovenlokaal, samenwerking, duurzaamheid en integraal toegankelijk.

Gemeenteraadslid Koen Mertens, bouwkundig ingenieur en specialist inzake duurzaam bouwen bereidde dit dossier samen met Farys voor. “Het project scoorde vooral goed inzake duurzaamheid en innovativiteit. Zo zullen we energie opwekken door middel van een ijswaterbuffer. Een systeem dat verschillende technieken combineert, en zo energie haalt uit zon en lucht. Nergens op de site zal nog gas gebruikt worden”, verduidelijkt Mertens. “Dit in combinatie met een reservatiesysteem dat alles in de sporthal automatisch aanstuurt, van verlichting, tot verwarming, ventilatie, toegangscontrole… zorgt ervoor dat het gebouw duurzaam is, energiezuinig en dus goedkoper op termijn.”

Om te voldoen aan de integrale toegankelijkheid, een tweede criteria, liet het gemeentebestuur zich adviseren door Inter Vlaanderen, een expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design dat bouwkundig toegankelijkheidsadvies geeft van ontwerp tot realisatie. Het ontwerp heeft hierdoor extra aandacht voor mensen met een beperking.

En ook nieuwe sporten krijgen een plaats op deze site, zoals padel. Om een betere score te behalen voor bovenlokaliteit werd ervoor gekozen ook een padel terrein te voorzien. “Padel is een combinatie van tennis en squash, een sport die je de laatste jaren overal in Vlaanderen ziet opkomen. De kost van het padelterrein is lager dan de extra financiering die we hierdoor krijgen via het subsidiëringssysteem. Mooi meegenomen dus én er ontstaan nieuwe sporttakken in Moerbeke”, besluit een tevreden Sarah Poppe, schepen van sport.

De gemeente Moerbeke-Waas ontwikkelt een nieuwe sportsite op de locatie en ter vervanging van de huidige infrastructuur. Het bestaande aanbod is verouderd en voldoet niet meer qua capaciteit. Het sportgebouw staat centraal op de site en brengt de verschillende sporttakken samen. Zo is er een omnisporthal, zijn er kleedkamers voor binnen- en buitensporten en een cafetaria die moduleerbaar is om aan de wensen van de verschillende verenigingen te voldoen. De ontwerpfase loopt nu ten einde. Koen Mertens: “We hopen begin 2019 te kunnen beginnen bouwen aan de nieuwe sporthal. De eerste fase, aanleg van een kunstgrasveld en een natuurgrasveld, start dit najaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.