Open Vld wil plan tegen eenzaamheid

Je hebt ongeveer 2 minuten nodig om deze tekst te lezen.

Open Vld Moerbeke wil de volgende legislatuur een plan tegen eenzaamheid. Het is onder andere huidig gemeenteraadslid Greta Thierens, die geen kandidaat meer is de komende gemeenteraadsverkiezingen, die daarop heeft aangedrongen, samen met de kandidaten van de partij.

Greta Thierens: “Eenzaamheid is een groot sociaal probleem. Iedereen is geschokt als ergens in ons land iemand thuis wordt gevonden nadat die al twee weken overleden is. En toch gebeurt het steeds opnieuw. Bij eenzaamheid wordt in eerste instantie aan ouderen gedacht, maar het is een probleem dat we in alle leeftijdscategorieën terugvinden.” De kandidaten ondertekenden samen met Greta een engagementsverklaring om zo’n plan uit te werken.

Het Sociaal Huis moet voor een gecoördineerde opvolging en aanpak zorgen. “Ze zullen dat samen met vrijwilligers doen, door samen eventuele gevallen van eenzaamheid op te sporen. Maar het zal de verantwoordelijkheid van de hele bevolking zijn om deze situaties te signaleren. Tenslotte zullen de betrokkenen ook hulp moeten willen aanvaarden, want we kunnen niemand tegen zijn of haar zin hulp bieden uiteraard”, geeft burgemeester Robby De Caluwé aan.

De partij wil ook extra aandacht besteden aan een betere buurtwerking op Kruisstraat, Pereboom en Koewacht. “Ons Sociaal Huis is gemakkelijk bereikbaar voor wie in het centrum woont, maar de risico’s op eenzaamheid zijn in de buitenwijken groter. Er is daar immers ook een probleem op vlak van mobiliteit aangezien De Lijn geen busverbinding met het centrum van de gemeente heeft en de belbus voor sommige doelgroepen niet altijd even gebruiksvriendelijk is om te reserveren. Daarom gaan we bekijken hoe we de buurtwerking daar kunnen verbeteren. Dit kan via lokale zitdagen, door met het eigen busje van het Sociaal Huis de mensen te gaan ophalen, door het meer promoten dat de sociale dienst ook aan huis kan komen, …”, verduidelijkt De Caluwé.

Dat de partij ook meer wil inzetten op burgerparticipatie, onder andere via een burgerbegroting, werd eerder al bekend gemaakt. “Ook hier zal de communicatie- en participatieambtenaar die we willen aanwerven extra aandacht moeten besteden aan de senioren, samen met andere doelgroepen die vaak moeilijker te bereiken zijn. We willen dat iedereen betrokken wordt in het beleid. We zullen net als deze legislatuur opnieuw proberen om een seniorenadviesraad op te starten. Opnieuw zullen we daarvoor extra inspanningen doen want we ervaren dat de tijd daar nu wel rijp voor is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.