Eerste steen voor nieuwe Maluslaan gelegd

Je hebt ongeveer 2 minuten nodig om deze tekst te lezen.

Vandaag werd de eerste steen voor de nieuwe Maluslaan gelegd door burgemeester Robby De Caluwé, samen met de voorzitter van CVBA Wonen, Oswald Adriaensen. Hiermee werd het startschot gegeven voor een project dat al jaren op de tekentafel ligt.

De vorige wijk is in de volksmond bekend als ‘de oude nieuwe wijk’ en was zo’n 60 jaar oud. In eerste instantie werden de mogelijkheden om te renoveren onderzocht, maar het bleek niet haalbaar om de woningen in overeenstemming te brengen met de huidige normen. “Daarom kozen we uiteindelijk voor nieuwbouw”, laat voorzitter Adriaensen weten. “De woningen die intussen in private handen zijn, blijven behouden en worden in het geheel geïntegreerd. Om het groene karakter van de wijk mogelijk te maken, is gekozen voor ondergrondse parkeergarages. De ontwerpers integreerden veel groen en speelruimte in het geheel.”

Burgemeester De Caluwé is verheugd dat er voor een vernieuwend en energetisch concept werd gekozen. “Wij willen het groene karakter van onze gemeente behouden en zelfs nog versterken. In private verkavelingen is het niet altijd evident om groene ruimte af te dwingen, maar met CVBA Wonen zaten we wel onmiddellijk op dezelfde golflengte”, laat hij weten.

Na de nieuwe sociale woningen in het Hoveniershof en de nieuwe sociale appartementen in de Statiestraat is dit het derde sociale woonproject dat deze legislatuur wordt opgestart. Het Hoveniershof is al in gebruik en in de Statiestraat zullen de eerste huurders in september hun intrek kunnen nemen.

“We hebben twee keer per jaar overleg met Wonen Vlaanderen, onder andere om te bekijken of we onze doelstellingen halen. Tegen 2025 moeten we in Moerbeke 216 sociale huurwoningen hebben. Eind 2017 zaten we op 215 sociale huurwoningen in de gemeente, dus we hebben intussen onze doelstellingen, ruim op tijd, behaald”, aldus De Caluwé die tevreden kijkt naar de samenwerking met CVBA Wonen.

De woningen zijn opgevat als woningen waar men levenslang moet kunnen wonen. “Ze moeten met andere woorden gemakkelijk aan te passen zijn aan wijzigende noden van de bewoners, bijvoorbeeld wanneer ze in een roelstoel zouden komen. We willen als partij onze inwoners helpen om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Het is in dat kader dat we in samenwerking met Solidariteit voor het Gezin de CADO hebben opgestart en nieuwe assistentiewoningen hebben gebouwd. Maar we willen ook voor andere noden een gepaste oplossing bieden, dus niet enkel voor senioren.” De partij schreef in haar verkiezingsprogramma zelfs het engagement om private bouwers bij aanvraag van een vergunning proactief advies te geven om met kleine ingrepen de toegangelijkheid en aanpasbaarheid te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.